top of page
Családegyesítés - Tartózkodási engedély

CSALÁDEGYESÍTÉS

    Magyar állampolgár házastársa, családtagja kérelmezheti a magyarországi tartózkodási engedélyt. Azonban a leggyakrabban az ilyen típusú tartózkodási engedély kérelmeket utasítják vissza a hatóságok. A színlelt házasságkötések nagy száma miatt a családegyesítéssel kapcsolatos kérelmeket  különös figyelemmel vizsgálják a Hatóságok és a házasságkötés ellenére is gyakran nem engedélyezik a kérelmezőnek a beutazást.

     A családegyesítéssel kapcsolatban számtalan tévhit és pontatlan információ kering az emberek között. Nagyon sok kérelmet eleve hibásan nyújtanak be és ezért a családegyesítéssel kapcsolatos tartózkodási engedély kérelmeket utasítják vissza a legnagyobb számban. 

   Ha már valakinek visszautasították a tartózkodási engedély iránti kérelmét, akkor utána mindig lényegesen nehezebb új sikeres kérelmet beadni, ezért az engedély kérelem benyújtása előtt mindig konzultáljon hozzáértővel!

KONZULTÁCIÓ

      Sajnos néhány országban elterjedt gyakorlattá vált, hogy a férfiak Európai feleséget  próbálnak keresnek maguknak abban a reményben, hogy megszerezzenek egy európai tartózkodási engedélyt. Ezek egy része az interneten keresztül próbálkoznak európai feleséget szerezni. A viszonylag olcsó Tunéziai, Marokkói, Egyiptomi utazások miatt különösen  az Észak Afrikai országokban, gyakori, hogy fiatal férfiak sokszor náluk jóval idősebb hölgyel kötnek házasságot  a tartózkodási engedély reményében. (Már 19 éves tunéziai férj és egy 72 éves magyar feleség házasságával is fordultak hozzánk). A magyar  egyetemen tanuló  és az egyetemről kibukottak és ezért a tartózkodási engedélyük elvesztésétől tartók közül is többen úgy próbálnak Magyarországon maradni, hogy házasságot kötnek.

   A Bevándorlási Hivatal, hiába a házasságkötés, ha nem látja biztosítotnak a magyarországi megélhetést, vagy úgy ítéli meg, hogy a házasságot csak a tartózkodási engedély megszerzése céljából kötötték elutasítja az ilyen család egyesítési kérelmeket. 

  Az utóbbi időben már napi 2-3 ilyen "vízumházasság"esettel jelentkeztek, be az ingyenes konzultációra és ez fenntarthatatlanná tette az ingyenes első konzultáció gyakorlatát. Mivel a legtöbb "vízumházasság" ügy ugyanazokból az országokból érkeznek és nem akarjuk, hogy a többi ügyfelet megfosszuk az ingyenes konzultációs lehetőségtől, úgy döntöttünk, hogy a Tunéziai, Marokkói, Egyiptomi, Algériai, Nigériai, Pakisztáni és Indiai férjek, völegények ügyében a jövőben nincs lehetőség az ingyenes konzoltációra. Szintén nincs lehetőség az ingyenes konzultációra olyan esetekben, amikor a leendő házastársak csak az interneten állnak kapcsolatban és személyesen még soha nem találkoztak.  Más család egyesítési ügyben továbbra is biztosítjuk az ingyenes első konzultáció lehetőségét.

TÉVHITEK A CSALÁD EGYESÍTÉSSEL ​KAPCSOLATBAN

1."A HÁZASSÁG KÖTÉS UTÁN A HÁZASTÁRS AUTOMATIKUSAN TARTÓZKODÁSI ENGEDÉLY KAP..."

   

   Ez az egyik legelterjedtebb téves  információ. Sokan hiszik azt, hogy házasság kötés után házastársuk majd automatikusan megkapja a magyar tartózkodási engedélyt. Ez azonban nincs így! Ha a házastárs nem tudja bizonyítani, hogy biztosítani tudja a Magyarországon tartózkodás feltételeit, akkor a kérelmét egészen biztos,  hogy elfogják utasítani. Melyek azok a feltételek, amelyeknek mindenféleképpen meg kell felelni:

 

  • Rendelkezni kell a Magyarországon tartózkodást biztosító anyagi háttérrel!

   

   A leggyakoribb visszautasítási ok az, hogy a kérelmező "a Magyarországon történő tartózkodáshoz nem rendelkezik anyagi fedezettel"       Ha a Hatóságok számára nem bizonyított, hogy a kérelmező tudja fedezni a Magyarországon tartózkodásának költségeit, akkor biztos, hogy nem engedélyezik a beutazását illetve itt tartózkodását. Legalább 3-4 millió forintnyi megtakarítást vagy  legalább 200 000  forintnyi jövedelem kell a Magyarországon tartózkodáshoz. 

   Azt nem fogják elfogadni, hogy "majd Magyarországon keres munkát....". Ha valaki a Magyarországon tartózkodását munkabérből akarja fedezni, akkor "Munkavállalás célú tartózkodási engedély" iránti kérelmet kell beterjesztenie. Ennek azonban feltétele, hogy magyarországi munkáltatótól munka ajánlata legyen! 

     Megfelelő feledzet lehet egy magyar állampolgár költségvállaló nyilatkozata, de ilyenkor a költségvállaló anyagi hátterét vizsgálja meg a hatóság. 

 
2."A HÁZASSÁG KÖTÉS UTÁN MAGYARORSZÁGON IS BE LEHET ADNI A KÉRELMET..."

     Gyakori hiba, hogy a kérelmező turista vízummal Magyarországra jön és itt megkötik a házasságot, majd Magyarországon adják be a tartózkodási  engedély kérelmet. Magyarországon azonban csak a jogszabályban felsorolt országok állampolgárai adhatják be tartózkodási engedély kérelmüket. A legtöbb harmadik országbeli állampolgár nem! Ez alól a házasságkötés sem ad felmentést.  Ha arra nem  jogosult személy adja be a Magyarországon a tartózkodási engedély kérelmét, akkor azt vizsgálat nélkül elutasítják.

3."NÉMETORSZÁGBAN FOGUNK DOLGOZNI MAGYARORSZÁGON CSAK A KÉRELMET ADJUK BE..."

   

   A magyar hatóságok nem adhatnak ki engedélyt arra, hogy a kérelmező egy másik országban tartózkodjon. Ha valaki Németországban, vagy Nagy Britanniában  kíván élni és dolgozni, akkor azt ott kell kérvényezni.

4. A MEGFELELŐ KÉRELMET KELL BEADNI!!

   A család egyesítéssel kapcsolatos eljárások meglehetősen bonyolultak. Nem mindegy például, hogy a kérelmező "Családi együttélés biztosítása célú tartózkodási engedély"-t, "Magyar állampolgár családtagja tartózkodási kártyát" vagy "EGT állampolgár családtagja tartózkodási kártyát" kérelmez. A nem megfelelő kérelmeket elutasítják.

 

List Title

ÁRAK  - PRICE LIST - ПРАЙС ЛИСТ
Image by Drahomír Posteby-Mach

Munkavállalási Engedély

Work Permit

Разрешение на Работу

800 €
Image by Bram Naus

WHITE CARD FOR DIGITAL NOMADS

Contact us!
Image by Kadyn Pierce

 Család egyesítés

 Family Reunifications Воссоединение Семьи

800 €

Image by Mimi Thian

BUSINESS IMMIGRATION

Contact us!

Engedély meghosszabbítás Extension

Продление вида на жительство

400 €
Image by Jon Tyson

TB és Adó Kártya

Social Security and Tax Card

80 €
bottom of page