top of page
Szerbek és ukránok foglalkoztatása

SZERB ÉS UKRÁN MUNKAVÁLLLALÓK

FOGLALKOZTATÁSA

  A Magyarországgal határos Eu tagállamok munkavállalóinak magyarországi munkavállalását 2016.-ban jelentősen egyszerűsítették. A Szerb állampolgárok 2009.  az Ukránok 2017. június 1-óta 90 napra vízum mentesen utazhatnak be Magyarországra.

     A Nemzetgazdasági miniszter rendelkezésének megfelelően 2017. július 1-től bizonyos munkakörökben 90 napnál rövidebb tartamú munkavállaláshoz sem a Szerbia és Ukrajnai munkavállalóknak sem pedig az Őket foglalkoztató munkaadónak nem kell előzetes munkavállalási engedélyt beszerezniük. Elegendő a munkaszerződés létrejöttének utólagos bejelentése. A bejelentés nincs formanyomtatványhoz kötve. A bejelentésnek minimálisan az alábbi adatokat kell tartalmaznia: 

 - a foglalkoztatottak számát,
 - a foglalkoztatottak állampolgárságát,
 - a foglalkoztatási jogviszony formáját,
 - hozzátartozó esetében a hozzátartozói jogállás megjelölését, továbbá
 - arra vonatkozó adatot, hogy a foglalkoztatási jogviszony létrejött-e, vagy         megszűnt.

 

     

   Ez a könnyítés azonban csak bizonyos munkakörökre vonatkozik. Elsősorban olyan építőipari, vendéglátó ipari, egészségügyi, kereskedelmi, számítástechnikai gépjárművezetői illetve szakképzett és szakképzetlen fizikai munkakörökre vonatkozik, ahol manapság jelentős számú betöltetlen munkahely van Magyarországon. Tapasztatunk szerint azonban az Ukrajnai és Szerbia munkavállalók 80-90 százaléka ezekben a kedvezményezett munkakörökben kíván elhelyezkedni. A szakmák részletes listáját a „Hivatalos Értesítő” 2017. évi 28. száma tartalmazza.  A többi munkakörben a 90 napnál rövidebb tartamú munkavégzéséhez továbbra is szükséges az előzetes engedélyeztetés. A konkrét munkaszerződés megkötése előtt a munkavállalóknak és a munkáltatóknak is tanácsos a jogszabályok tanulmányozása, illetve a konzultáció, mert az engedély nélküli foglalkoztatásnak rendkívül súlyos jogi következményei lehetnek!

90 NAPNÁL HOSSZABB MUNKAVÉGZÉS ​

  A   kedvezményezett munkakörökben 90 napnál hosszabb időtartamú foglalkoztatáshoz továbbra is szükség van az engedélyre. (A nem kedvezményezett munkakörökben bármilyen rövid időtartamú munkavégzéshez is szükség van az engedélyre). Azonban ezeknek az engedélyeknek a beszerzését megkönnyíti, hogy a Ukrán és a Szerb kérelmezők az engedély kérelmük benyújtásához nem kell hazautazniuk. Az engedély kérelmeket Magyarországon is benyújthatják! Az engedélyek elbírása általában körülbelül két hónap alatt szokott megtörténni. Ezért célszerű az engedély kérelmeket a Magyarországra történő megérkezést követő legrövidebb időn belül benyújtani.

List Title

ÁRAK  - PRICE LIST - ПРАЙС ЛИСТ
Image by Drahomír Posteby-Mach

Munkavállalási Engedély

Work Permit

Разрешение на Работу

800 €
Image by Bram Naus

WHITE CARD FOR DIGITAL NOMADS

Contact us!
Image by Kadyn Pierce

 Család egyesítés

 Family Reunifications Воссоединение Семьи

800 €

Image by Mimi Thian

BUSINESS IMMIGRATION

Contact us!

Engedély meghosszabbítás Extension

Продление вида на жительство

400 €
Image by Jon Tyson

TB és Adó Kártya

Social Security and Tax Card

80 €
bottom of page