A SCHENGENI VÍZUM

     

   A Schengeni vízum feljogosítja a harmadik országbeli állampolgárokat arra, hogy beutazzanak és maximum 90 napig a Schengeni övezethez tartózkodó országokban tartózkodjanak.

    90 napig vízummentesen tartózkodhatnak  a Schengeni övezetben és így Magyarországon is az EK 539/2001 számú rendeletében meghatározott országok ( pozitív lista). 

A SCHENGENI VÍZUM TÍPUSAI

 1.  "A" Visa (Reptéri tranzit vízum) 

       

    A repülőtér nemzetközi zónájába történő belépésre és ott a célállamba közlekedő járat indulásáig való tartózkodásra jogosít.  Csak a következő országok állampolgárainak kötelező:           

Afganisztán, Banglades, Kongó, Eritrea, Etiópia, Ghana, Irán, Irak, Nigéria, Pakisztán, Szomália és Sri Lanka      

 

  

 2.  "B" Visa (Tranzit vízum) 

 

    Az országon történő átutazásra jogosít. Egyszeri, kétszeri vagy többszöri, alkalmanként 5 napot meg nem haladó átutazásra jogosít. 

 3.  "C" Visa (Beutazó vízum, rövidtávú tartózkodásra) 

 

Maximum 90 napos tartózkodásra jogosít. 

      A schengeni vízum iránti kérelmet annak a tagállamnak a külképviseletén kell benyújtani, mely ország a látogatás fő úti célja (ha a több országot is érintő látogatások egyforma vagy közel egyforma hosszúak, akkor a meghatározó tényező az első úti cél, vagyis az az ország, ahol a kérelmező első ízben lép be a schengeni területre). A szabályok értelmében tehát magyar külképviseleten schengeni vízum iránti kérelmet az a kérelmező nyújthat be, akinek fő úti célja Magyarország. 

    A határállomásokon főszabály szerint nincsen vízumkiadás, erre csak az EGT-állampolgárok családtagjai esetében kerülhet sor, más külföldiek esetében pedig csak egészen kivételes körülmények között (pl. meghalt családtag temetésére utazik be, s igazolni tudja, hogy nem volt lehetősége előzetesen vízumot felvenni.)

     A vízum kérelmek elbírálási határideje 15 nap. (Ez azonban meghosszabbítható).

A SCHENGENI VÍZUM BENYÚJTÁSÁNAK SZABÁLYAI

  •  A vízum kérelmet személyesen kell benyújtani ( kivéve a szervezett társasutazások esetében).

  •  A kérelmet  az utazás előtti 3 hónapon belül lehet benyújtani. 

  • A vízum kérelmet az előírt formanyomtatványon kell benyújtani.

  • 1 db igazolványképet kell mellékelni.

  • A vízum kérelem illetéke: 60 €

  • A kérelem mellet igazolni kell az utazás anyagi fedezetét.( bankszámlakivonattal vagy felelősségvállaló nyilatkozattal)

  • A kérelmezőnek valamennyi schengeni tagállam területére érvényes utazási egészségbiztosítással kell rendelkeznie.

  •  A kérelmezőnek igazolnia kell az utazás célját.

 

 2.  "D" Vízum (90 napot meghaladó tartózkodásra jogosít) 

 

    Ennek szabályozásáról a tartózkodási engedélyről szoló oldalunkon olvashat bővebben

A MEGHÍVÓLEVÉL 

      A vízumkérelmező magyarországi tartózkodásának költségeit,  illetve a magyarországi szállását is lehetséges meghívólevéllel igazolni. A meghívólevélben a meghívó arra vállal kötelezettséget, hogy a meghívott magyarországi tartózkodása alatt annak költségeit fedezi és számára szállás nyújt és esetleges egészégügyi ellátásának költségeit is viseli. A Hivatal ilyenkor minden esetben megvizsgálja a meghívó fél anyagi helyzetét.

     A meghívólevelet a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal területileg illetékes kirendeltségénél záradékoltatni kell. A záradékoltatást a meghívónak az előírt formanyomtatványon személyesen kell kérvényeznie. 

A meghívólevél záradékoltatására irányuló eljárás illetéke 4000 forint

A meghívólevél benyujtásához rendszeresített formanyomtatvány  word formátumban itt tölthető le:

   

A meghívólevél benyujtásához rendszeresített formanyomtatvány  PDF formátumban itt tölthető le:

A SCHENGENI VÍZUM KÉRELMEZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES FORMANYOMTATVÁNYOK

A 90 napot megnem haladó tartózkodáshoz az  alábbi linkeken töltheti le a vízumkérelmező nyomtatványt.

Magyar nyelvű vízum igénylő formanyomtatvány letöltése

 

Angol nyelvű formanyomtatvány letöltése

Orosz nyelvű formanyomtatvány letöltése

Arab nyelvű formanyomtatvány letöltése

A vízumkérelemhez rendszeresített formanyomtatványok viszonylag gyakran változnak, ezért célszerű a kérvényezés előtt meggyőződni arról hogy melyik az aktuális változat. Az aktuális  vízumigénylő formanyomtatványok elérhetőek a konzulátusok weboldalán illetve a külügyminisztérium oldalán

ÁRAK

Munkavállalás célú tartózkodási engedély

(Tartózkodási engedély + Munkavállalási engedély)

790 € + Áfa

Tartózkodási engedély családegyesítés céljából

790 € + Áfa

Tanulmányi célú tartózkodási engedély

(Study Visa)

550 € + Áfa

Adókártya beszerzése

Add some more info about this item...

80 € + Áfa

TB kártya beszerzése

Add some more info about this item...

80 € + Áfa

Engedély hosszabbítás

380 € + Áfa

Please reload

Please reload

Contact:

Astoria Assistance

magyarországi képviselet:

dr. Gácsi Mihály Medárd Ügyvédi Iroda

1077 Budapest 

Dohány u 12 -14

Tel: +36 1 492 0009

immigrationlawyershungary@gmail.com

from China: immigrationlawyershungary@yahoo.com

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon