top of page

Magyarország várja a „Digitális nomádokat”!

Kedvező lehetőség tartózkodási engedély kérelmezésére digitális nomádok számára


Kedvező lehetőség tartózkodási engedély kérelmezésére digitális nomádok számára
Magyarországi Tartózkodási engedély "Digitális Nomádok" számáraAz egész világon terjed a trend, amely szerint a munkát bárhonnan lehet végezni. Nincs szükség arra, hogy egész nap az irodában görnyedjen a dolgozó. Sok munkához elég egy laptop és az internet kapcsolat – és így „digitális nomádként” bárhonnan lehet munkát végezni. Egyre többen választják azt az életformát, hogy a világban utazva interneten keresztül dolgozzanak egy megrendelőnek akár a világ másik oldalán lévő megrendelőnek. Magyarország reagálva a trendre és jogszabály változás 2022. január 1.-től lehetőséget biztosít arra, hogy a „digitális nomádok” kedvezményes eljárásban tartózkodási engedélyhez juthassanak Magyarországon és úgynevezett „Fehér Kártyát” igényeljenek. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a „digitális nomádoknak adható „Fehér Kártyáról”


Mi a „Fehér Kártya”?


Egy speciális tartózkodási engedély, amely kimondottan a „digitális nomád” életmódot folyatók igénye szerint lett kidolgozva. A „Fehér Kártya” tulajdonosa, amennyiben megfelel a feltételeknek, 1 éves magyarországi tartózkodási engedélyt kaphat. (Az engedély kérelemre újabb 1 évvel meghosszabbítható). A „Fehér Kártya” tulajdonosa Magyarországról munkát végezhet, de magyar munkáltatónak nem dolgozhat.Ki kaphat A „Fehér Kártyát”?


Aki Magyarországon kívüli országban foglalkoztatott és munkáját fejlett digitális technológiai megoldással végzi vagy Magyarországon kívüli országban igazolt nyereséggel rendelkező vállalkozásban tulajdonrésszel rendelkezik és munkáját vagy vállalkozása irányítását Magyarországról fejlett digitális technológia megoldással végzi.


Mire jogosult a „Fehér Kártya” birtokosa Magyarországon?


  • 1 évig Magyarországon tartózkodhat (a tartózkodás kérelemre meghosszabbítható). Ez alatt a tartózkodás alatt bármennyi alkalommal elhagyhatja Magyarországot és további engedély nélkül újra beléphet az országba.

  • Külföldi munkáltatónak Magyarországról dolgozhat.

  • Külföldi cégét Magyarországról irányíthatja


Mit nem csinálhat Magyarországon a „Fehér Kártya” birtokosa:


  • Nem állhat munkaviszonyba magyarországi munkáltatónál

  • Nem lehet magyar gazdasági vállalkozás vezető tisztségviselője

  • Nem lehet egyéni vállalkozó


Hol kell kérelmezni?


Azon országok állampolgárai, akik 90 napra vízummentesen beutazhatnak Magyarországra, kérelmezhetik a „Fehér Kártyát” a magyar külképviseleten vagy akár Magyarországra beutazva az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság helyi kirendeltségén.

A vízumköteles országok állampolgárai kizárólag a magyar külképviseleteken kérelmezhetik a „Fehér Kártyát”.


Mit kell igazolni a „Fehér Kártya” igénylésére irányuló kérelemben?


A magyarországi tartózkodás céljának igazolása:

Igazolni kell vagy a külföldi munkáltatónál fennálló munkaviszonyt vagy a külföldi nyereséges vállalkozásban meglévő tagsági vagy tulajdon viszonyt. A magyarországi tartózkodás célját igazoló idegen nyelvű dokumentumok hiteles magyar fordítását csatolni kell a kérelemhez.


A magyarországi megélhetés bizonyítása:

A magyarországi megélhetés akkor tekinthető igazoltnak, ha az igénylő jövedelme a beutazást megelőző 6 hónapban eléri vagy meghaladja a havi 2000 € összeget. Ez igazolható például jövedelemigazolással, adóhatósági igazolással, bankszámlakivonattal.


Igazolni kell a kérelmező magyarországi szálláshelyét

Például bérleti szerződéssel, befogadó nyilatkozattal, felülhitelesített meghívólevéllel vagy kifizetett szálláshely foglalással


A kérelmezőnek a magyarországi egészségügyi ellátására biztosítással kell rendelkeznie.

A kérelmezőnek a magyarországi tartózkodásának egész időtartamára + 90 napra érvényes útlevéllel kell rendelkeznie.

A kérelmezőnek a hazautazáshoz érvényes menetjeggyel vagy annak megvásárlására elegendő pénzzel kell rendelkeznie.

Fontos:

A „Fehér Kártyát” visszavonják, ha a kérelmező 90 napnál hosszabb időtartamra elhagyja Magyarországot, vagy ha Magyarországi foglalkoztatónál munkát vállal illetve magyar vállalkozásban részesedést szerez.


Ha „Digitális nomádként” Magyarországon kíván tartózkodási engedélyt igényelni keresse irodánkat!


Commentaires


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page