top of page

Fülöp-szigeteki munkavállaló alkalmazása

Több munkáltató kereset meg bennünket azzal a kéréssel, hogy fülöp-szigeteki munkavállalókat szeretnének alkalmazni. Sajnos ez nem egyszerű.


Hogyan lehet fülöü-szigeteki munkavállalót alkalmazni Magyarországon
Fülöp-szigeteki munkavállaló alkalmazása Magyarországon

A Fülöp-szigeteken a külföldi munkaerőközvetítés kvázi „állami monopólium” csak a mindenkori hatalommal leszerződött közvetítők foglalkozhatnak vele. Ezt úgy érik el, hogy egy külföldi cég is csak akkor alkalmazhat közvetlenül fülöp-szigeteki munkaerőt, ha előbb engedélyt szerez a „Philippine Overseas Labor & Office”-szal (POLO). Magyarországi munkáltatóknak a milánói POLO irodától (Philippine Overseas Labor Office (POLO) Viale Stelvia 71 - Via Bernina 18, 20159 Milan, Italy) kell beszereznie az engedélyt. Az engedély beszerzése kb. 2-4 hónap és csak után indulhat a fülöp-szigeteki munkavállalók kiválasztása. A kiválasztott munkavállalók külföldi munkavállalását szintén egyedileg kell engedélyeztetni a milánói POLO irodával.

A cég engedélyeztetéséhez a következőkre lesz szükség:

· 2 másolat a munkáltató hivatalos angolnyelvű cégkivonatából, (apostillel hitelesítve)

· 2 másolat a munkáltatót képviselő személy személyi igazolványának (apostillel hitelesítve)

· 2 példány a munkáltató angolnyelvű nyilatkozata arról, hogy amunkavállaló milyen költségeit viseli (Employer's declaration on hiring expense). Ennek kötött tartalma van ki kell térnie rengeteg mindenre: fizeti-e munkáltató utazását a munkavállaló lakóhelyétől a reptérig, a munkavállaló elhunyta esetén vállalja a holtest haza szállítását a Fülöp-szigetekre stb.)

Ha a fenti dokumentumokat a POLO elfogadja, akkor még szükség lesz egy kb.30 perces angol nyelvű Skype interjúra a cégvezetőjével.

A munkáltatót csak egyszer kell regisztráltatni a POLO-nál és utána ha az éves fentartási díjat fizeti a munkáltató, akkor nem kell újra átmennie a regisztráció tortúráján.


Miután a munkáltató engedélyeztetve lett a POLO által megindulhat a munkavállaló kiválasztása.

Ha ez megtörtént, akkor elindulhat a magyarországi munkavállalás célú tartózkodási engedély megigénylése. Ezt a Manilai Magyar Konzulátuson kell megindítani. Hivatalos határideje 70 nap.

A munkavállalási engedély jóváhagyása után azonban a fülöp-szigeteki munkavállaló még nem utazhat ki a Fülöp-szigetekről, hanem az egyed munkavállalási szerződését is engedélyeztetni kell a POLO irodával. Ezt párhuzamosan a munkavállalónak k a Fül-szigeteken és a munkáltatónak az európai POLO kirendeltségen kell elindítania.

Sajnos a POLO által elfogadott munkaszerződés nem felel meg a magyar munkajogi szabályoknak, ezért nem túl szabályosan két külön megállapodást szoktak kötni. A munkaszerződés bármilyen változtatását engedélyeztetni kell a POLO irodával és csak annak jóváhagyása után léphet életbe a változás.)

Az egyedi munkavállaló alkalmazásának engedélyeztetéséhez a következőkre van szükség:

· 2 példány egy úgynevezett kísérőlevélből, melyben a munkáltató kéri a hivatalt, hogy különleges eljárásként járuljon hozzá, hogy közvetlenül alkalmazzon fülöp-szigeteki munkavállalót

· 2 példány a munkaszerződésből (egy eredeti és egy másolat)

· 2 példány hiteles másolat a munkavállaló útleveléről és vízumáról

· 2 példány a munkavállaló végzettségét igazoló dokumentumokról (hitelesítve)

· 2 példány a munkavállaló önéletrajzából

· 2 példány a szálláshely meglétét bizonyító dokumentumról (ha magyar nyelvű, akkor hivatalosan le kell fordíttatni.

· 2 példány a munkáltató költségviselési nyilatkozatából

Miután a munkavállaló egyedi munkavállalását jóváhagyták, az erről szóló dokumentumot, be kell vinnie a Fülöp- szigeteken a rendőrségre kb. 35 Euro illetéket kell fizetnie és megkapja a kiutazási engedélyét.Comentários


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page